PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

WILGOTNOŚĆ



Kolejnym ważnym elementem, jest wilgotność powietrza. Optymalna wilgotność w piwnicy, to 60% - 70%. Celem stałego kontrolowania wilgotności należy zamontować w piwnicy higrometr.

Suche powietrze sprawi, że wyschnie korek, a wino będzie wyparowywało, poza tym do butelki dostanie się powietrze, co z kolei spowoduje oksydację wina.

Nadmierna wilgotność natomiast doprowadzi do rozwoju pleśni na korku, który straci szczelność i do wina przedostaną się niepożądane zapachy. Ponadto, o ile piwnica jest zbyt wilgotna, wówczas etykiety zostaną zniszczone. W takim wypadku dobrze jest zawinąć butelki w folię plastikową.

NASZA RADA

Jeśli piwnica jest zbyt wilgotna, najlepiej wysypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią wentylację. Jeśli piwnica jest zbyt sucha, należy nawilżyć powietrze, ustawiając pojemnik z wodą, lub spryskując od czasu do czasu żwir stanowiący podłogę, tym przypadku żwirowa podłoga również jest godna polecenia, bowiem jej systematyczne polewanie wodą ułatwia utrzymanie właściwej wilgotności.