PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

TROCHĘ TEORII



Powodów tworzenia prywatnych piwnic i piwniczek na wina jest zapewne tak wiele, jak wielu jest entuzjastów i miłośników wina.

Wina szlachetne dojrzewają również w butelkach, a nie tylko w beczkach. Proces ten powinien zachodzić w spokoju, ciszy i należnym skupieniu. Prawidłowo zaprojektowane, wykonane i wyposażone miejsce do przechowywania wina powinno spełniać podstawowy warunek jakim jest stałe i niezmienne utrzymywanie takich samych warunków otoczenia. Wówczas, kolekcja będzie mogła być bezpiecznie przechowywana przez lata, nabierać wartości tak materialnej, jak i jakościowej. Natomiast sama piwniczka może stać się następną (po samych winach oczywiście) pasją życiową jej właściciela czy też właścicielki.

Dojrzewanie (starzenie) wina jest jednym z ważniejszych aspektów winiarstwa. Stare wino, to wino dojrzałe, zrównoważone, piękne, zwykle o wykształconym bukiecie i smaku. Leżakowanie wina w dębowej beczce przyspiesza jego dojrzewanie, a także przydaje unikalnego smaku i zapachu, szczególnie wanilii. Najważniejsze jednak, że dostarcza tanin, które chronią wino przed jego utlenieniem, a więc przedłużają mu życie i zmniejszają ryzyko występowania nieprzyjemnych aromatów towarzyszących utlenianiu, uwydatniają także pozostałe aromaty występujące w winie. Dąb pogłębia i stabilizuje kolor wina. Proces dojrzewania wina w beczkach dębowych ma miejsce z reguły u winiarza [producenta wina], a następnie kontynuowany jest w butelkach.

Warunki przechowywania wina są decydujące dla procesu jego dojrzewania. Temperatura, wilgotność, natężenie światła, ułożenie butelek, spokój – to wszystko ma wpływ na jakość trunku. Dlatego warto zadbać o szczegóły.

NASZA RADA

Butelki winny być przechowywane w pozycji horyzontalnej, tak aby korek był zamoczony w winie i nie wysychał, co pozwala na zachowanie najlepszych cech wina.

Należy unikać przenoszenia wina, czy niepotrzebnego poruszania butelką, aż do momentu kiedy ma zostać wypite.

Nie powinno się otwierać butelki, która właśnie odbyła, w trzęsącym się samochodzie, drogę ze sklepu do domu. Wino powinno się uspokoić, do czego potrzebuje kilku dni, a najlepiej około tygodnia.


WIĘCEJ: JAK KOLEKCJONOWAĆ WINA