PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

ŚWIATŁO



Jakiekolwiek światło, a szczególnie promienie ultrafioletowe, źle wpływają na wino. Światło przyspiesza dojrzewanie wina, wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki. Zjawisko to powoduje, iż wino nabiera niepożądanego tzw. "smaku światła". Dlatego też wina powinny być przechowywane w warunkach całkowitej ciemności. Im ciemniej w naszej piwniczce, tym lepiej dla wina w niej składowanego. Wystarczy kiedy po butelkę zejdziesz z zapaloną świeczką.

Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące, szampany i wina stare. Wprawdzie ciemny kolor butelek ogranicza przedostawanie się światła do wewnątrz, jednak i tak należy zadbać, aby piwnica była jak najciemniejsza. Nieprawdą jest, iż kolorowe szkło butelki całkowicie chroni wino przed szkodliwym wpływem światła.

NASZA RADA

O ile zamierzasz przechowywać stare wina, lepiej oświetlić pomieszczenie wyłącznie świecami i zrezygnować w ogóle ze światła elektrycznego.

Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła jarzeniówek i lamp halogenowych. Najlepsze więc do oświetlenia piwniczki z winem są zwykłe żarówki o mocy poniżej 60W lub świece.

Drzwi wejściowe nie powinny, w żadnym wypadku, „wychodzić” bezpośrednio na dobrze oświetloną przestrzeń.